PIVOVARSKI ENZIMI - DESATASE
DESATASE je amilolitična priprava (EC 3.2.1.41, pullulan 6-glukano-hidrolaza), ki katalizira hidrolizo alfa-1,6 povezav amilopektina, kar omogoča dosego višjih donosov maltoze v kombinaciji z maltozno amilazo.
NAMENI
- Povečati diastazno moč slada z izboljšanjem delovanja naravne ß-amilaze slada.
- Povečati fermentabilnost sladice (očiten limit attenuacije). Približno 25 % skupnih ogljikovih hidratov sladice je nefermentabilnih.
Dodatek Desatase v kombinaciji z maltoznimi amilazami, kot je Maltosylase, v fermentor pretvori nefermentabilne dekstrine v maltozo, ki se nato fermentira v alkohol, kar daje očitno attenuacijo višjo od 100 % brez izgube polnosti okusa ali zadrževanja pene. Pri enaki koncentraciji alkohola kot pri normalnem attenuiranem pivu bo super-attenuirano pivo zahtevalo 25 % manj surovine. Glejte Modifikacija attenuacije.
TEMPERATURA
Optimalna 55-60°C. Enzimske komponente so deaktivirane v pivu (pH 4,2)...