Čičerika - Stročnice
Čičerika je prehranski izdelek, ena najstarejših stročnic na Bližnjem vzhodu, ki se je začela gojiti pred več kot 7 tisoč leti. Pogosta je v državah Zahodne in Srednje Azije, Severne Afrike ter Severne Amerike. Iz nje pripravljamo prigrizke, kot sta humus in falafel. Ocvrta zrna imenujemo Lelebee. Čičerika se široko uporablja v veganski, vegetarijanski in indijski kuhinji. Tradicionalno je uporaba čičerike značilna za sredozemsko območje. Čičeriko uporabljamo za proizvodnjo čičerikine moke, ki se uporablja predvsem v indijski kuhinji. Na primer, v italijanski kuhinji jo uporabljamo za pripravo ploščatih tortic farinatas, vendar so količine pridelave čičerike v sami Italiji zanemarljive. Bele sorte semen se večinoma uporabljajo za prehrano. Toplotna obdelava traja dlje kot pri leči in grahu. Semena čičerike so vir cinka in folne kisline.