Izdelki za curry develey grah (2)

Zelene Leče - Stročnice

Zelene Leče - Stročnice

Dragocena suša odporna hrana in krmna stročnica, prehrambeni izdelek. Ena najstarejših pridelkov. Široko gojena kot prehrambena in krmna rastlina. Za mnoge azijske narode so leča eden najpomembnejših virov beljakovin, ki lahko nadomestijo hranilne lastnosti kruha, žit in celo mesa.
Čičerika - Stročnice

Čičerika - Stročnice

Čičerika je prehranski izdelek, ena najstarejših stročnic na Bližnjem vzhodu, ki se je začela gojiti pred več kot 7 tisoč leti. Pogosta je v državah Zahodne in Srednje Azije, Severne Afrike ter Severne Amerike. Iz nje pripravljamo prigrizke, kot sta humus in falafel. Ocvrta zrna imenujemo Lelebee. Čičerika se široko uporablja v veganski, vegetarijanski in indijski kuhinji. Tradicionalno je uporaba čičerike značilna za sredozemsko območje. Čičeriko uporabljamo za proizvodnjo čičerikine moke, ki se uporablja predvsem v indijski kuhinji. Na primer, v italijanski kuhinji jo uporabljamo za pripravo ploščatih tortic farinatas, vendar so količine pridelave čičerike v sami Italiji zanemarljive. Bele sorte semen se večinoma uporabljajo za prehrano. Toplotna obdelava traja dlje kot pri leči in grahu. Semena čičerike so vir cinka in folne kisline.