Izdelki za gobji kompost (3)

Gobeji Enoki

Gobeji Enoki

Enoki je sestavljen iz majhnega belega ali bež klobuka in dolgega stebla, ki lahko meri do 10 centimetrov. Enoki raste v šopih in se goji na podlagi ali na substratu iz žagovine. Glavna država pridelave je Japonska. Enoki ima blag, sadni okus in rahlo hrustljavo meso. Gobe enoki so odlične surove v solatah ali hitro kuhane. Takoj pripravljene za uporabo. Nasveti za pripravo Azijske gobe zahtevajo le malo čiščenja. Priporočljivo je, da jih obrišete z vlažno krpo (pranje z veliko vode bi jim odvzelo del okusa). Pri Enokiju je vse uporabno. Je "pripravljen za uporabo". Priporočamo le, da odrežete konico, pokrito s substratom. Enoki je okusen surov. Okrašuje in začinjuje solate in sendviče. Dodajamo ga v juhe (uporablja se kot vermicelli) in jedi, kuhane na orientalski način, pri čemer ga dodamo na koncu kuhanja, da ohranimo njegov občutljiv okus. Nasveti...
Zelenjava - Lisičke

Zelenjava - Lisičke

Prepoznamo jih po njihovem temno sivo-črnem klobuku v obliki lijaka ali z odtenki svetlo rumene barve. Njihovo meso je rumenkasto in aromatično. Najbolje se uporabljajo v mešanicah. Nasveti za pripravo Lisičke, ki izvirajo iz narave, čeprav so nadzorovane pri obiranju in pakiranju, je treba očistiti ob upoštevanju naslednjih načel: Odrežite 2 do 3 mm pecljev Nežno očistite gobe, klobuk in lamelice s pomočjo majhnega čopiča, da se znebite morebitnih trnov ali vejic. Pranje naj bo le, če je nujno (prisotnost zemlje), tako da gobe splaknete pod vodo ali jih nežno obrišete. Kuhanje: vedno jih popecite na
Gobe - Morile

Gobe - Morile

Morile so pomladni gobe z rahlo rjavim, mrežastim pokrovčkom, belim pecljem in belkasto meso. Morile so odlične užitne gobe, pod pogojem, da so dovolj kuhane. Nasveti za pripravo Gobe iz narave, čeprav so nadzorovane pri pobiranju in pakiranju, je treba očistiti ob upoštevanju naslednjih načel: Odrežite 2 do 3 mm pecljev Nežno očistite gobe, pokrovček in lamelice z majhno krtačo, da se znebite morebitnih trnov ali vejic. Pranje le, če je potrebno (prisotnost zemlje), tako da gobe splaknete pod vodo ali jih nežno obrišete. Kuhanje: vedno jih na hitro prepražite na “močni vročini” in jih raje uživajte hrustljave. Nasveti za shranjevanje Morile lahko kažejo različne značilnosti glede na čas pobiranja ali njihov izvor. Zato se vedno trudimo...