Tovarna sladkorne trte
Sladkor iz trsa se proizvaja s tehnologijami, ki so precej podobne tistim, ki se uporabljajo v tovarnah sladkorne pese, in jih DSEC popolnoma obvlada.
Sladkorni trs je vendarle povsem drugačna rastlina v primerjavi s sladkorno peso: medtem ko se sladkorna pesa seje in jo je mogoče obirati po približno 6 mesecih, trs potrebuje več časa za rast, vendar zraste nazaj po obiranju in ga je mogoče obirati več zaporednih let (4 do 6), preden ga je treba ponovno posaditi. Trs se lahko obira bodisi ročno bodisi strojno, preden se neposredno obdela v mlinu. Lokacija plantaže trsa v razmerju do tovarne je izjemnega pomena, da se zmanjšajo izgube sladkorja zaradi razgradnje rastline po obiranju ter da se minimizirajo logistični stroški.
DSEC bo izbral najustreznejšo metodologijo za ekstrakcijo soka iz trsa po prvem drobljenju. Ekstrakcijski postopek bo izveden z uporabo mlinov v tandemu ali difuzorja, medtem ko bodo dodatni mlinčki stiskali preostalo trdno snov (bagaso), da bi povečali vsebnost vlaken, medtem ko bodo dodatni mlinčki stiskali preostalo trdno snov (bagaso), da bi povečali vsebnost vlaken. Stisnjena bagasa bo uporabljena kot gorivo za proizvodnjo toplote in električne energije v tovarni, ki bo običajno izvažala električno energijo v javno omrežje. Izbira med mlinom v tandemu in difuzorjem bo močno odvisna od kapacitete tovarne, značilnosti trsa, pričakovanih rezultatov ekstrakcije in splošne zasnove tovarne.