Izdelki za palmoví kosmici (2)

Semena janeža

Semena janeža

Semena janeža - začimba, ki je bila v Evropo prinesena v zgodnjem srednjem veku in je hitro pridobila priljubljenost v kuhanju. Duhovniki in zdravilci starodavnih civilizacij so cenili semena janeža - katerih zdravilne lastnosti so jih včasih imenovali čudežne. V kuhanju se uporabljajo vsi deli janeža v vseh mogočih oblikah. Semena janeža se dodajajo marinadam, da jim dajo izrazit okus. Če jih zmešate z lovorovim listom in cimetom, dobite odlično domačo začimbo za hladne mesne jedi. Beljakovine (g / 100g): 18,0 Maščobe (g / 100g): 16,0 Ogljikovi hidrati (g / 100g): 35,0 Energijska vrednost (kcal / 100g): 360,0
Dinkel - Žita

Dinkel - Žita

To je žitna kultura. Zori, odporna na mnoge glivične bolezni, nezahtevna. Klase so zaprte pred umazanijo, ne izgubljajo nabranih vlage, so zaščitene pred škodljivci. Vsebuje veliko beljakovin, malo kalorij in večino aminokislin, ki so nenadomestljive. Vsebuje tudi druge vitamine ter različne makro in mikrohranila. Iz nje lahko pripravimo mnoge različne jedi: kruh, kašo, juhe, krekerje, omake in kreme, priloge za ribe, meso in sladice.