...Ajdova kaša nastane iz oluščenih semen navadne ajde. Zrna pražene ajdove kaše imajo značilno temno rjavo barvo, ki je rezultat toplotne obdelave. Pražena ajdova kaša je manj dragocena od nepražene, vendar ima bolj izrazit okus.
Ajdova kaša je dragocen vir hranil in hranilnih snovi. Še posebej pomembni so beljakovine, polifenoli, polisaharidi ter minerali.
Ajda se odlikuje z visoko vsebnostjo...
...Ajdova kaša je odlična alternativa za testenine, krompir ali riž. Beljakovine ajde naravno ne vsebujejo glutena, kljub temu pa imajo lepljive lastnosti. To jo dela pogost dodatek brezglutenskemu kruhu. Ajdova kaša se proizvaja iz navadne ajde, nepražena pa ni podvržena praženju. Ima bolj nežen okus kot pražena ajdova kaša. Suho ajdovo kašo lahko zmlete v mlinčku in tako pridobljeno moko uporabite...
...Pražena ajdova kaša svoje ime, specifičen okus in aromo dolguje toplotni obdelavi. Gre za zrna ajde, ki so bila pražena, ne da bi pri tem izgubila svoje lastnosti. Izdelek ima številne zdravju koristne lastnosti, kot so podpora delovanju črevesja in zniževanje krvnega tlaka. Kot odličen vir lahko prebavljivih beljakovin, pražena ajdova kaša predstavlja pomemben del veganske in vegetarijanske prehrane. Rahlo grenak priokus kaše se odlično ujema tako z mesnimi kot vegetarijanskimi jedmi – palačinkami, cmoki, zeljčki ali palačinkami.
...Ajda oluščena in pražena (trigo sarraceno descascarillado y tostado), znana tudi kot kasha, se nanaša na zrna ajde, iz katerih je bila odstranjena zunanja lupina in so bila nato pražena. Postopek praženja zrnjem daje temnejšo barvo in značilen, globlji ter rahlo oreščkast okus, kar izboljša njihove kulinarične lastnosti.